Wereld yoga dag

Gepubliceerd op 3 mei 2019 om 13:09

21 juni 2019 is het wereld yoga dag. Wereldwijd zijn er duizenden yoga events. Maar wat we vooral massaal doen zijn 108 zonnegroeten. Voor mij is het een gewoonte geworden om dit te doen op deze dag. Dit jaar vroeg ik mij af: Waarom is er eigenlijk zo'n wereld yoga dag? Wat betekent het? Waarom doen we op deze dag zonnegroeten? En waarom 108?

Waarom een wereld yogadag?

De Verenigde Naties hebben 21 juni als wereld yoga dag bestempeld. Het doel van deze dag is om de wereld een beetje beter te maken, wat begint bij jezelf. Ik moest wel een beetje lachen toen ik aan het zoeken was naar de reden van deze dag. Elke dag is het namelijk wel 'de dag van...' Zo bestaat er ook een wereld koffiedag, een wereld-anti-dieet dag en is het op 21 juni ook de dag van de lange mensen. Maar ondanks dat het elke dag dus wel een speciale dag is; is er natuurlijk niks mooiers dan even stil staan bij het feit dat we de wereld samen een beetje mooier kunnen maken. En daar gaan we voor!

Waarom doen we 108 zonnegroeten?

108 is in veel tradities een heilig getal. 1 staat voor God, 0 voor leegheid en volmaaktheid en 8 voor eeuwigheid. In heel veel (oosterse) religies en tradities komt 108 regelmatig voor. Maar ook in andere religies zien we dit getal vaak terug komen. Ik vond een site waar een mooi overzicht staat van een aantal plekken waar we dit terug zien komen.

Door heel vaak de zonnegroet te herhalen train je niet alleen heel wat spieren, je werkt ook enorm aan je balans en prâna (de levensenergie) gaat weer stromen. Uiteindelijk raak je in een soort trance, dan kan je de zonnegroeten meer op de ademhaling doen als op spierkracht: zo is het dus vol te houden!
Daarnaast is het heel goed voor de balans van je lichaam, je uithoudingsvermogen, je flexibiliteit, je mind komt tot rust, je hormonen komen meer in balans en agni verbeterd. (het spijsverteringsvuurtje)

Dit alles geeft je immuunsysteem een enorme boost!

 

Daarom doen we 21 juni 2019 op wereld yoga dag 108 zonnegroeten. Doe je ook mee? Inschrijven kan via momoyoga.

De les begint om 10.00 uur zoals altijd op vrijdag, maar ik denk dat we wel een half uurtje langer bezig zijn. Dus hou er rekening mee dat we om 11.45 uur klaar zijn.

 


«   »