Het geheim van KKV- thee

Gepubliceerd op 28 maart 2019 om 10:47

Na de les of tijdens een consult drinken we vaak een kopje thee. En meestal is dat KKV - thee. KKV staat voor komijn - koriander en venkel. Voor veel mensen die het voor het eerst horen klinkt dit heel vreemd, want wie doet er nou komijn in zijn thee?! Nou, zodra je dit gelezen hebt, ren ook jij naar de winkel om een voorraadje van deze kruiden in de slaan. Want deze kruidencombinatie is heilzaam!

 

Allereerst de werking van elk kruid op zich:

Komijn: Er zitten veel mineralen in komijn. Je zou het niet zeggen, maar er zit veel ijzer in, en ook calcium en magnesium ontbreekt niet. Daarnaast maakt komijn veel enzymen aan die de schildklier stimuleren en deze enzymen stimuleren ook de spijsvertering. In ayurveda taal, een boost voor je agni (het verteringsvuurtje). En een goede agni is een goede gezondheid!

Ook werkt komijn ontgiftend, het heeft dus een detox effect, maar daarbij is het ook een kruid dat grond en verzacht. Een mooie combinatie, want zo kan je vata kalmeren en toch reinigen! Het gaat gasvorming tegen, helpt goed tegen een opgeblazen gevoel, maar is ook een lichte pijnstiller bij bijvoorbeeld maagpijn.

Koriander: Koriander is niet van iedereen de favoriet. Men vind het al snel naar zeep smaken. Maar voor de thee gebruiken we korianderzaad, en deze smaak is veel minder intens dan het blad. In koriander zitten heel veel vitamines en mineralen. Veel vitamine K, maar ook A, C, verschillende B's, foliumzuur en nog veel meer.  Het zit net als komijn vol met ijzer, maar ook kalium, mangaan, calcium en magnesium. Geloof het of niet, dit zit allemaal verborgen in zo'n klein zaadje! Ook voor korianderzaad geldt dat het een opgeblazen gevoel tegen gaat en een goede werking heeft op de maag en de darmen. Weer een boost voor agni! Koriander brengt de vochthuishouding in balans. Zo werkt het super bij oedeem en ondersteund het de nieren. En het helpt je immuunsysteem te verhogen en reinigt je bloed.

Venkel: Venkel is een wat bekender kruid, we drinken vaak venkelthee als we wat onrustig zijn. Omdat venkel heel kalmerend en voedend is. Ook als je denkt dat je venkel nooit binnen krijgt, krijg je het waarschijnlijk wel binnen. Kijk maar eens naar de samenstelling van je 'relaxmelanges' daar zit bijna altijd venkel doorheen. Ook venkel geeft een boost aan je spijsvertering en haalt lucht (vata) weg uit je maag en darmen. Ook bij buikklachten wordt het al eeuwen gebruikt als medicijn. Venkel heeft een koortswerende, pijnstillende werking. Het is ideaal voor vrouwen tijdens de menstruatie, de overgang of jonge moeders omdat het de productie van de moedermelk heel goed doet. Of om jonge kinderen rustig te krijgen!

 

De combinatie: Zoals je gelezen hebt zijn dit eigenlijk allemaal kruiden die je graag zou willen betrekken in je dagelijks leven. De combinatie van de kruiden zorgt voor een goede spijsvertering, goede darmbalans, reinigt, brengt je vochthuishouding in balans, helpt bij een opgeblazen gevoel en versterkt je immuunsysteem. En niet heel onbelangrijk, het kalmeert en heeft een grondende werking. Je kan het de hele dag door drinken, het helpt vóór de maaltijd om je spijsvertering op gang te brengen en na de maaltijd om agni te helpen bij het verteren van je eten. 's Ochtends twee glazen voordat je gaat eten op een nuchtere maag helpt om alles eerst even schoon te spoelen, letterlijk: zowel fysiek (grote kans dat je niet heel lang na het drinken naar de wc moet) als mentaal. Zo kan je gegrond en schoon de dag beginnen. En zit je even niet zo lekker in je vel? Dan helpt het om te kalmeren en even tot rust te komen.


Waarschijnlijk sta je nu in de startblokken om de kruiden te gaan halen. Gelijk heb je! ;-) Hieronder het recept:

 

-> Doe 1/3 deel komijn, 1/3 deel koriander en 1/3 deel venkel in de vijzel en 'crunsh' het even kort.

-> Voor een zakje of thee-ei doe per kruid ongeveer een halve theelepel. Ik maak altijd meteen een pot, dan heb ik genoeg voor een langere periode. Dan hoef je alleen nog maar je zakje te vullen met het gemengde kruidenmengsel.

-> Vul een theepot of een thermosfles en drink it allllll day. Hmmmmmmm

 

Geniet ervan!

 


«   »