Consults en behandelingen in ayurveda

Bij Joelle's yoga & ayurveda beginnen we meestal met een consult. We doen een polsdiagnose en ik stel je een aantal vragen waaruit zal blijken wat de oorzaak is van de disbalans en/of klacht. Van hieruit werken we verder. Het kan zijn dat we wat gaan doen aan je voeding of leefstijl. Of we gaan te werk met yoga en de adem. Vaak een combinatie van dit alles. Ook kan er een behandeling geadviseerd worden. Er zijn verschillende behandelingen die toegepast kunnen worden bij bepaalde aandoeningen of bij disbalans. Wil je meer weten over wat de verschillende behandelingen inhouden? Lees dan hieronder snel verder!

 

Abhyanga:

Ook wel bekend als een ayurvedische massage. Abhyanga is een vorm van massage waarbij veel (medicinale) olie gebruikt wordt. De warmte (de olie wordt opgewarmd of we maken gebruik van warme kruidenbuilen) zorgt ervoor dat de olie en de kruiden diep de weefsel binnendringen en kunnen gaan werken. Deze behandeling is voor een hoop vata gerelateerde klachten een hele goede. Maar deze behandeling is heel fijn voor iedereen om te gronden, te kalmeren of juist een boost te krijgen. De manier van masseren, en de olie is voor iedereen verschillend.

De abhyanga kan ook gegeven worden door Cassandra Meijer waarover binnenkort meer informatie.

 

Pinda swedena

Pinda swedena is mijn absolute favoriet. Het is een massage met kruiden builen. In de builtjes zitten verschillende kruiden die door de builen op te warmen weer diep de weefsels in kunnen dringen. Doordat je geen olie gebruikt maar activerende kruiden gebruikt kan het zijn dat je naast een diepe ontspanning ook flink kan gaan zweten. Het is de beste manier om snel afvalstoffen af te voeren, deze komen bij deze behandeling naar boven en in beweging. Maar naast dat je afvalstoffen af kan voeren, is het ook een hele ontspannende behandeling en is het heel goed bij pijn in het lichaam.

 

Shirodhara

Shirodhara is heilzaam voor de mind! Voor pitta en vata een absolute aanrader om te kalmeren. Om liefde te creëren voor jezelf. Door een constante warme oliestroom (medicinale kruidenolie) over het hoofd brengt het de mind volledig tot rust. Het voelt als een constante stroom van liefde en troost. Ik kan niet niet op een andere manier uitleggen. Ook shirodhara wordt vaak ingezet bij een reiniging maar dan in een wat later stadium van de reiniging. Shirodhara werkt voedend, verjongend en vitaliserend en is één van de betere behandelingen bij stress, psychische klachten, zenuwspanning en slaapstoornissen.

 

Hartdhara

Bij hartdhara maken we een badje van warme olie op het hart. Letterlijk voegen we een beetje liefde toe. Het maakt emoties los en balanceert hen. Daarbij werkt het heel kalmerend. Hartdhara wordt vaak ingezet als je hele heftige emoties ervaart. De verbinding tussen hart en hoofd wordt opnieuw gemaakt.

 

Spinaldhara

Met spinaldhara doen we eigenlijk hetzelfde als bij hartdhara. We maken een badje van warme olie en laten een constante warme olie straal in dat badje lopen. Maar met spinaldhara maken we dit badje op de rug, langs de ruggengraat. Hier kan ook een hoop stress en emotie zitten wat zo gebalanceerd kan worden. Ook kan het pijn in de rug of nek verlichten.

 

Marma

Marma is een hele bijzondere behandeling. Volgens de ayurvedische geschriften hebben we 117 marma punten over ons hele lichaam. Het zijn punten waar prâna (onze levensenergie) naar de oppervlakte komt. Door lichte druk te uitoefenen op deze punten kan de levensenergie weer goed stromen. De organen die daarmee in verbinding staan krijgen nieuwe energie en emoties die eventueel vastzitten komen los en kunnen eruit komen. Afvalstoffen kunnen afgevoerd worden en het werkt heel kalmerend. Het is een hele mooie, subtiele manier om dingen te verwerken en los te laten.

 

Nasya

Nasya is een kortdurende behandeling, vaak wordt deze behandeling ook ingezet in combinatie met een andere behandeling. Met nasya druppelen we olie in de neus. Deze olie is afgestemd op wat jij nodig hebt. Een scherpe intense geur werkt heel anders dan een zachte kalmerende geur. Soms maken we een combinatie van beide. Deze behandeling wordt vaak ingezet bij neus en/of voorhoofdsholte problemen. Maar ook werkt het heel direct op de mind. Elke dag zelf thuis wat nasya druppelen kan heel veel doen. Omdat je de specifieke kruiden en geuren door de neus naar binnen brengt wordt het heel snel opgenomen en merk je ook heel snel het effect ervan.