Ayurveda

 

Ayurveda wordt ook wel gezien als het zusje van de yoga. Volgens de (ayur)vedische filosofie bestaat alles uit 5 elementen. Aarde, water, lucht, vuur en ether. En deze elementen kunnen weer onderverdeeld worden in drie energie types die aanwezig zijn in iedereen en alles wat leeft. Deze drie types zijn noem je vata, pitta en kapha. Ook wel de dosha's genoemd.

Vata bestaat uit de elementen lucht en ether. Pitta bevat vuur en water en kapha aarde en water. We hebben allemaal alle dosha's in ons, en daarmee ook alle elementen. Maar ons DNA bepaald in welke hoeveelheid we van elke dosha in ons hebben om in onze kracht te kunnen staan. Onze natuurlijke staat van zijn.

Als we deze natuurlijke staat van zijn zouden weten te behouden is er niks aan de hand. Maar gaandeweg raken we steeds meer uit balans. Door onder andere gebeurtenissen, voeding en leefstijl. We creëren ongezonde patronen en zo raken we onze werkelijke zelf steeds een beetje meer kwijt. Met ayurveda zoeken we de disbalans op en kunnen we deze gaan herstellen. Zo kunnen we niet alleen ziektes voorkomen, verminderen en/of genezen; ook komen we steeds een beetje dichter bij onszelf. Vaste patronen slijten en afvalstoffen worden afgevoerd. Dit doen we door middel van het veranderen van het voedingspatroon, aanpassingen op het gebied van leefstijl en/of behandelingen met olie, kruiden, drukpunten en massages. Ook kunnen we detoxen. Het mooie aan ayurveda vind ik dat je zo ver kan gaan als je zelf wil, een wekenlange detox of een kleine verandering op leefstijl gebied, voor iedereen is er een manier om met ayurveda aan de slag te gaan. Een kleine verandering kan al heel veel doen.

Met ayurveda kunnen we op een natuurlijke wijze klachten voorkomen, verminderen of doen verdwijnen. Zowel fysiek als mentaal. Net als bij yoga gaan we er in de ayurveda vanuit dat het fysieke en mentale stuk in verbinding staan met elkaar. Door middel van het fysieke stuk, bijvoorbeeld door het wijzigen van je voeding, het beoefenen van yoga of met bepaalde ademhalingstechnieken, kunnen we het mentale stuk aanpakken. Vaak neem ik ook een stukje ayurveda mee in de yogalessen, zo pas ik de lessen aan op het seizoen en sluiten we (voor wie wil) de les af met een kleine hoofdmassage of wat marma. (drukpunten)

Wil je meer weten over wat ayurveda jou kan bieden? Neem gerust contact op voor meer informatie. Klik hier voor de  verschillende behandelingen en bijbehorende tarieven.